Amacımız öncelikle doğal dişlerinizi ağızda tutmak olmalıdır. Fakat birçok kişi diş çürümesi, periodontal hastalık ya da travma nedeniyle diş kaybına uğruyor. Tek bir diş bile kaybedilince ağız içerisindeki doğal denge bozulmakta, eksik dişin sağındaki, solundaki ve karşısındaki dişlerin boşluk olan bölgeye devrilmesine neden olmakta ve diğer dişlerin kaybını hızlandırmaktadır.
Dental implant, titanyum bileşenleri sayesinde vücut ile biyolojik uyumludur. Eksik dişlerin tamamlanması amacıyla çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum implantlar, komşu dişlerin yapısal bütünlüğünü korur. Bu tedavinin önem verilmesi gereken noktaları; doğal diş çevresindekine benzer bir diş eti yapısına sahip olması, implantı çevreleyen kemiğin yeterli boyutlarda olması ve diş etine zarar vermeyen uygun protezlerin yapılmasıdır.
Diş eksikliği olan bölgelere yerleştirilen yapay diş kökleri sayesinde dişsizlik problemleri ortadan kaldırılabilmekte, komşu dişlere dokunmadan tek diş protezler yapılabilmektedir.
“İmplant uygulamasının asıl amacı, üzerine kullanılabilir dişler yaparak, eksik dişlerin yerini doldurmaktır.”
İmplantlar, sabit ya da hareketli protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir. İmplantlar, uygulanacak bölgeye göre farklı çap ve boylarda üretilmektedir.
İmplantlar tek diş eksikliği olanlarda uygulanabildiği gibi ağzında hiçbir dişi kalmamış kişilere de uygulanabilmektedir. Uygun bir protez ve doğru bir kapanış ile hastanın doğal çiğneme fonksiyonu geri kazandırılır.
Dişi çeker çekmez implant yerleştirilebildiği gibi, çekim sonrası iyileşme beklendikten hatta kemik tozları ile desteklendikten sonra da uygulanabilir.
İlk Muayenede Ne Yapılır ve Hangi Görüntüleme Yöntemi Kullanılır?
İlk muayenede, klinik ve radyografik muayene yapılarak hastanın genel durumu değerlendirilir. Ağız içi muayeneye ek olarak hastanın tedaviden beklentisi değerlendirilir. Diş eksikliği olan bölgede, görüntüleme çok önemlidir. Olası riskleri en aza indirmek amacıyla panoramik röntgenlere ek olarak üç boyutlu görüntüleme yöntemleri (dental tomografiler) çene kemiğinin durumunu net gösterdiği için, implantın yapılabileceği uygunlukta kemik olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmakta ve ameliyat başarısının artırmaktadır.
Kaybedilen Her Diş İçin Bir İmplant Mı Gerekir?
Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak hekimin klinik ve radyografik muayenesinden sonra belirlenebilir.
İmplant tedavisi nasıl uygulanır?
Öncelikle uygulanacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. İmplant yerleştirilecek yerde bir yuva hazırlanır ve implant yerleştirillir sonrasında küçük dikişler atılarak implant ile kemiğin kaynaşması için iyileşme dönemi beklenir. Bu süre 5 hafta ile 3 ay arasındadır. Eğer kemik eksikliği olan bir bölgeyse ve kemik arttırımı işlemi uygulandıysa bu süre uzamaktadır. İyileşme dönemi tamamlanınca, protez aşamasına geçilir.
Dikişsiz (Flapsiz) implant cerrahisi nasıl uygulanır?
Diş etine cerrahi aletlerle herhangi bir kesi atılmadan yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. Fakat her vaka bu teknik için uygun olmayabilir. İlk muayene sonrası hekiminiz karar verebilir.
İmplant uygulanması ne kadar sürer?
İşlem süresinin öneminden çok, bireyin yerleştirilen implantı uzun süreler kullanması önemlidir. İşlem süresi uygulanacak bölgedeki cerrahi işlemlere ve implant sayısına göre değişmektedir.
İmplant tedavisi ağrılı mıdır?
Tüm işlemler anestezi ile yapılacağından işlem sırasında ağrı duyulmaz. İşlem sonrası uyuşukluk geçtikten sonra ağrı ve şişlik çok az olmaktadır. Hekimin reçete edeceği ağrı kesicilerle işlem sonrası ağrı da engellenmektedir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Ağzında yeterli destek dişi olmayan ve bu nedenle takılıp çıkarılabilen (hareketli) protez kullanmak zorunda kalan hastalara sabit protez yapma imkânı sunmaktadır. Diş eksikliği olan bölge çevresindeki dişlerin kesilerek köprü yapıldığı durumla karşılaştırıldığında, komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan sadece eksik diş olan bölgeye implant yerleştirerek tedavisi tamamlanabilmektedir.
Genellikle kemik yetersizliğinden dolayı takıp çıkarılabilen bir protez kullanan ve tutuculuğundan şikayetçi olan hastalara, az sayıda implant yerleştirerek protezin tutuculuğunun arttırılmasıdır.
İmplant, eksik dişlerin yerini doldurmakta ve çene kemiğinin erimesini durdurduğu için önerilen başarılı tedavi seçeneğidir.
Diş Çekimi Yapılıp Aynı Seansta İmplant Yerleştirilebilinir Mi?
Çekilecek olan diş çevresinde herhangi bir iltihabi durum yoksa ve implant yerleştirilecek bölgedeki kemiğin yüksekliği, kalınlığı ve yoğunluğu uygun ise diş çekimiyle eş zamanlı implant uygulanmaktadır.
İmplant Uygulaması Sonrası Üst Yapı Protezi Ne Zaman Takılır?
İmplant yerleştirildikten sonra implant ile kemiğin kaynaşması için genellikle 3 ay beklenmekte ve sonrasında protez aşamasına geçilmektedir. Eğer kemik ile ilgili ek işlemler uygulanmış ise bu bekleme süresi 6 aya kadar uzamaktadır. Bazı vakalarda da “all on four” uygulamasıyla aynı gün protez aşamasına geçilmektedir.
İmplant Yerleştirildikten Sonra Bekleme Süresi Boyunca Dişsiz Mi Kalınmaktadır?
Diş eksikliğinin sayısına göre hareketli ya da sabit geçici protezler uygulanmaktadır.
İmplantların Ömrü Ne Kadardır?
İmplantların ömrü ağızdaki doğal dişler gibi, bireyin günlük ağız ve diş bakımına bağlıdır. İyi yapıldığı sürece uzun yıllar kullanılır. 6 ayda 1 uzman diş hekimine diş temizliği yaptırmalı ve bu kontroller sırasında implant çevresinde bir enfeksiyon başlıyorsa erken tespit ile ilerlemesinin önüne geçilmektedir.
Aşağıdaki formu doldurarak randevunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.